Om oss

Om gården

Mats Persgården i Tomta har fått sitt namn efter Mats Persson, född 1714. Han var gårdsägare fram till sin död 1777 då han omkom i en svår storm på väg i segelbåt till Väddö kyrka.

 

Gården omnämns i jordebok första gången år 1557. Huset är dock uppfört i slutet av 1600-talet. Vid ”rysshärjningen” år 1718 brände ryssarna ner i stort sett alla gårdar efter Roslagskusten men detta hus sparades tack vare att det användes som visthusbod. Gårdens mat och dryck förvarades här.

 

Jordbruket lades ner på 1970- talet och gården såldes 1983. Avstyckningar har gjorts under åren men gården har varit en av traktens största med markegendomar fram till Grisslehamn. Avstyckat från fastigheten är både Albert Engströms-gården i Grisslehamn samt författaren Vilhelms Mobergs hus, beläget 1 km söder om Tomta.

 

Den nuvarande vita huvudbyggnaden är uppförd på 1870- talet, där idag värdparet Josefine & Marcus Wallén bor.

Postvägen – över land och hav

Mats Persgården är belägen vid Drottning Kristinas postväg, med anor från 1600 talet. Postvägen sträcker sig från Stockholm till Åbo.

 

Projekt Postvägen vill levandegöra den historiska leden och hälsar Dig välkommen att åka längs den. Besök hembygdsgårdar, posthus och museer.

Om värdparet

Både Josefine och Marcus kommer ursprungligen från mindre orter (Tibro resp Umeå) men har bott de senaste 10 åren i större städer som Göteborg, Stockholm, Rom och London. Nu har tiden kommit att lämna betong och hektiska vardagar på kontor till förmån för natur, frisk luft, en lugnare livsstil och intressanta möten i en fantastisk miljö på Mats Persgården!

 

På plats i Tomta ansvarar Josefine primärt för B&B verksamheten med stöd från Marcus, som även jobbar på räddningstjänsten.

 

Säkerhetsansvarige valpen Leo(pold) hjälper även han till med det mesta på gården och välkomnar alla besökare med en blöt puss!

 

Norrtälje tidning var på besök, artikeln kan du läsa här.

Om Grisslehamn

På Väddös norra spets, 10 mil från Stockholm ligger Grisslehamn, ett genuint fiskeläge vid kanten av Ålands hav. I hamnen finns fiskebodar, restauranger och caféer. Grisslehamn har färjetrafik till Eckerö på Åland.
Resan tar två timmar.

Lite historia

Den kortaste sträckan över Ålands hav är mellan Grisslehamn och Eckerö. Just här roddes posten över Ålands hav. År 1376 är det första kända årtal för postrodden men man tror att post-turerna pågått långt dessförinnan.

 

Under kriget med Ryssland 1809 stormade ryska kosacker över isen och besatte byn. När fientliga trupper landstigit så nära huvudstaden skyndade det på den händelse-utveckling som ledde till att Sverige förlorade Finland.

 

Landhöjningen gjorde sundet mellan Väddö och fastlandet allt grundare. Gustav Vasa lät beordra en rensning med det var först på 1800-talet som tack vare Karl XIV Johan det efterlängtade kanalbygget kom igång. Idag är kanalen en uppskattad farled för fritidsbåtar som vill undvika det stundtals vresiga Ålands hav på Väddös utsida.

 

Här i Grisslehamn levde Albert Engström under många år. Till hans hem och ateljé kom många av hans vänner på besök. Det var bla Carl Larsson, Zorn, Strindberg och Liljefors och även den tilltänkte mågen Evert Taube. Albert Engströms Museum och atelje är öppen för besökare.

 

GPS kordinator: X 6668385; Y 1667099
Breddgrad: N 60º 06′ 00.60″, E 18º 48′ 33.33″

 

Läs mer om Grisslehamn här:
www.grisslehamn.se